Lichter Leven. foto-youssef-naddam

 

Hallo lief mens, gun je ook jezelf steun?

 Steun geven.

Ik spreek veel mensen die dat met liefde doen, en ook heel goed kunnen. Mensen die zichzelf even opzij kunnen zetten en meteen doorhebben wat iemand anders nodig heeft.

Herken jij jezelf hierin? Dan ben je hartstikke empathisch, en dat is een prachtige en waardevolle kwaliteit. Maar sta je er ook wel eens bij stil dat je de steun die je geeft, ook mag ontvangen?

Grote kans dat jij niet zo gauw op iemand leunt. Je vindt dat jij het allemaal wel aan moet kunnen en wil de ander niet vermoeien met jouw gemiep.
Maar hoe heerlijk zou het zijn om je helemaal gesteund te voelen? In de eerste plaats, door jezelf?

Gun jezelf steun

Als je jezelf net zo veel steun geeft als de mensen om je heen, kun je gaan geven vanuit overvloed. Dan geef je alleen maar wat je écht kan missen. Dan voel je dat je wíl geven aan een ander, niet dat je moet. Maar hoe zorg je voor zo’n emmer die overstroomt met energie?

Hoe creëer je overvloed?

Bijvoorbeeld door eens na te gaan waar jij nou écht energie van krijgt. En de tijd te nemen om dit ook daadwerkelijk te doen! Onderschat die momentjes voor jezelf niet. Het klinkt misschien onmogelijk in je hectische leven, maar echt, het betaalt zich altijd, en soms zelfs in veelvoud, terug.

Het kan ook zijn dat je van verder moet komen. Als je langere tijd meer hebt gegeven dat je eigenlijk beschikbaar had, dan kan het best even duren voordat je emmer weer vol is. Dat is heel normaal. En dat mag ook. Je mag aan jezelf toegeven dat je niet veel meer te geven hebt nu. Dat het tijd is om te ontvangen.

Kwetsbaarheid = krachtig

Het is een hele kunst om jezelf kwetsbaar op te durven stellen, maar ik daag je uit om het te doen. Om te delen met dierbaren: ‘ik heb te weinig energie en heb het nodig om de komende tijd meer op mezelf te focussen’. Weet je hoeveel steun er dan op je afkomt? Als de mensen die van jou houden zien dat jij niet altijd sterk bent, gaan ze jou steunen. Ze gaan je helpen ruimte te creëren voor wat jij nodig hebt. Aan jou de opdracht om die steun met open armen te ontvangen.

Je mag toegeven dat je soms niet zo ‘sterk’ bent als je vindt dat je moet zijn. En de grap is: dat is juist krachtig. Want als je je eigen behoeften kent en weet wanneer jij steun verdient – én durft te ontvangen – heb je ook zo veel meer te geven.

Ik heb een video opgenomen waarin ik dit nog verder toelicht. Ik ben benieuwd of jij je hierin herkent. 


Liefdevolle groet,

Kickan

Kickan life coach Haarlem