Hoe ik mijn klanten leer hun voornemens ook echt vol te houden

Hoe pak jij het aan als je voelt dat je iets wil veranderen? In je werk, je gewoontes, je sociale leven, je omgeving?

We herkennen het allemaal wel: willen veranderen. Want met hoe het nu is, ben je niet tevreden. Je bent te gestrest, verdient niet genoeg, laat nog niet écht zien wat je kan op je werk, spendeert niet genoeg tijd met je vrienden en familie... Dat moet nu echt anders.

Als je vanuit deze mindset wil veranderen, kom je vooral weerstand tegen. Dat weet ik inmiddels, want ook ik trapte er al ontelbare keren in. Als ik gestrest was, moest ik ontspannen en ging ik elke ochtend mediteren. Niet omdat ik ernaar verlangde, maar omdat het voorkwam op mijn dingen-die-ik-moet-doen-om-te-ontspannen lijstje. Kortom: een lijst met nog meer moetjes (en ik was al zo gestrest!)

Ik leer gelukkig steeds beter hoe je wel duurzaam kan veranderen, zonder te hoeven pushen. Belangrijk is het uitgangspunt van waaruit je wil veranderen, je energie, als het ware. Als je de situatie accepteert (ik ben gestrest en dat is oké) en probeert te zoeken naar jouw verlangens (ruimte voelen voor dingen die ik leuk vind), in plaats van te focussen op ontevredenheden (stress is slecht voor me), wordt het proces een stuk lichter, makkelijker en heeft het bovendien meer kans op slagen. Een verademing!

Hoe ik deze weg naar duurzame verandering toepas in mijn praktijk? Door het volgen van onderstaande stappen.

  1. Accepteren hoe de situatie nu is. Maar dan ook echt. Waar je ook bent, je hebt met goede intentie de beslissingen genomen die je hier brachten. Misschien heeft het niet helemaal uitgepakt zoals je dacht, of gaat het niet zo snel als je wil, maar dat is helemaal ok.
  2. Waardeer jezelf voor de stappen, keuzes en beslissingen die je wel al hebt genomen om hier te komen. Door dit te doen merk je dat er ook veel positieve dingen te bedenken zijn over waar je nu staat.

  3. Hoe zou je het allerliefst willen leven en/of werken? Stel je dit eens helemaal voor. Echt vanuit je gevoel – dus niet wat je zou moeten doen of zijn van die strenge stem in je hoofd. Vanuit dit positieve gevoel van verlangen, is een eerste stap zien veel makkelijker. Kun je je voorstellen wat een verschil dit maakt t.o.v. doelen stellen vanuit frustratie?

  4. En als bonus: commitment. Klinkt zwaar, maar dat valt dus eigenlijk wel mee. Als jij goed voor ogen hebt waarom je iets wil, en als dat ‘waarom’ voortkomt uit een positieve energie, krijg je ook zin om hier ruimte voor te maken, én je eraan te houden.

Dit kan jij ook. Dat weet ik zeker. Maar lukt het jou om jezelf de ruimte te gunnen om deze zachtere mindset te verkennen en eigen te maken?

Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaring is met het volhouden van goede voornemens. Wat helpt jou? En waar loop je tegenaan? En heb je er nog vragen over? Drop me a line! Met jouw input ga ik aan de slag en kan ik dit onderwerp nog eens verder behandelen in een blogpost of video. 

persoonlijk coach Kickan

Ben je benieuwd wat coaching voor jou kan doen?
Mail of bel me gerust op mail@kickan.nl | 06 47132014

Ben je benieuwd wat coaching voor jou kan doen?
Mail of bel me gerust op mail@kickan.nl | 06 47132014

Kickan | coaching, KvK 69978158,  BTW NL001729161B13

InstagramLinkedIn
Ontvang de nieuwsbrief

Kickan | coaching - KvK 69978158 - BTW NL001729161B13