Deze week bracht mij inzicht in een verhaal dat mij belemmert

Wat is een verhaal dat jij jezelf al jaren vertelt, maar dat je eigenlijk in de weg zit?

Voor mij werd dat afgelopen week opeens kraakhelder. Ik stond bij een zebrapad en zag dat er nog een rits auto’s aankwam. Ik wachtte met oversteken, keek even weg, zodat de automobilisten zich niet verplicht voelden te stoppen en zodat ik, als ze allemaal voorbij waren, rustig over kon steken.

Toch stopte er een auto.

In plaats van rustig te blijven, wilde ik de eindstreep zo snel mogelijk behalen. Half rennend trippelde ik – nog een soort van vrouwelijk – de weg over. Let maar niet op mij.

Opeens viel het kwartje. Eén van mijn verhalen is dat ik geen ruimte in mag nemen als ik anderen daarmee tot last ben. En dit was daar een schoolvoorbeeld van.

Als ik voelde dat ik ruimte nodig had, zorgde ik altijd dat dit paste binnen mijn ‘eigen’ tijd, de tijd die ik al gereserveerd had voor werk of ontspanning. Dan nam ik geen extra ruimte, maar verschoof ik simpelweg mijn prioriteiten. Als ik toch een keer extra ruimte wilde maken, door bijvoorbeeld een nachtje weg te gaan, deed ik dat op voorwaarde dat ik alles thuis zo geregeld had dat ik niemand tot last was. Door alvast eten te koken, of een logeeradres of oppas voor mijn zoon te regelen.

Na het zebrapad avontuur realiseerde ik me dat ruimte innemen juíst gaat over de relatie tot anderen. Iets durven vragen van een ander zonder het gevoel te hebben dat je ‘lastig’ bent. Het zebrapad oversteken zonder je bezwaard te voelen tegenover automobilisten. Over jezelf vertellen zonder dat je het afraffelt omdat je denkt dat niemand erop zit te wachten.

Omdat ik nu zelf een business coachingstraject volg, komen dit soort inzichten net wat vlotter binnen, dus ik betrapte mezelf snel op dit beperkende verhaal. Vaker, zeker als je minder bezig bent met persoonlijke ontwikkeling, zijn ze moeilijk te ontwarren en spelen ze zich onbewust af.

Als coach zie ik al snel de beperkende verhalen bij anderen. Je hiervan bewust worden, is de eerste stap naar een Lichter Leven. Dan kun je het shiften naar een nieuw verhaal, dat wel helpend is. “Door mijn behoeftes de ruimte te geven kan ik voluit leven en mij diep verbinden met anderen” in plaats van “Ik mag niemand tot last zijn”.

Door je verhaal te shiften, creëer je een positievere energie. Deze rekt je beperkende kaders op en maakt ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Een energie die dromen doet realiseren.

Dat is toch goud waard?

Liefdevolle groet,
Kickan

life coaching – belemmerende verhalen

Ben je benieuwd wat coaching voor jou kan doen?
Mail of bel me gerust op mail@kickan.nl | 06 47132014

Ben je benieuwd wat coaching voor jou kan doen?
Mail of bel me gerust op mail@kickan.nl | 06 47132014

Kickan | coaching, KvK 69978158,  BTW NL001729161B13

InstagramLinkedIn
Ontvang de nieuwsbrief

Kickan | coaching - KvK 69978158 - BTW NL001729161B13